Adorning the Boston Harborside

Designing for the Fortune 500
Boston, Massachusetts

When a large multinational investment and financial company faced continuous expansion in the Boston area, it sparked a need for a change in strategy. One major multifaceted question rose to the forefront regarding their five existing Boston-based offices: How could the organization consolidate to save money and lessen their environmental impact while also supporting their immense growth?

The solution resided in a clever reconfiguration of real estate into two distinct buildings, choosing more notably to have a client-centric building located at Boston’s distinguished 50 Rowes Wharf. The new front office and high-performance workspace required SMMA’s interior design expertise to enhance the company’s standards to accommodate its various groups of financial professionals, while also incorporating local elements to encapsulate wealth management in Boston.

Enhancing a Standard

Since the company symbolizes wealth, it was vital that SMMA maintained a familiar grandeur while also personalizing work spaces for the distinct lines of financial business that were moving to the new location. Due to varying leadership and professions per floor, each had their own personal requests and compliance and privacy requirements. Thus, the interior design team constructed spaces providing both customization and fluidity; they utilized the company’s specifications for office sizes, furniture, color palettes, and materials to mold a consistent experience throughout the building. Common corridors transition from warm to cool tones, creating a relationship between the different personalities of the office spaces and the building’s main Client Center located on the 3rd floor.

 

A Polished Client Center

Perhaps the magnum opus of 50 Rowes Wharf, a new and refined Client Center takes up 5,000 square feet of the building’s 3rd floor. Upon stepping off the elevator, clients are immediately received by a lobby space enveloped by large bay windows overlooking the Boston Harbor. Inspired by the company’s original Client Center in New York City, the Boston Client Center has its own beautiful marble powder rooms, decorative drapery, a cordial library with eight-foot-wide pocket doors and decorative built-in bookshelves, a relaxing lounge and waiting area, and intimate conference rooms that welcome Boston’s most affluent with a stunning prestige.

Visitors are further greeted by a low-risen reception desk that emits a boutique hotel feel, naturally rich due to its walnut wood undertones. The desk’s back-painted glass has a slight champagne hint, inducing a warm and inviting atmosphere. A slab of calacatta gold marble tops the desk for a more traditional, yet timeless design. The rest of the Center incorporates white and cream-lacquered wood panels, which complement the deep brown marble, dark bronze metal, and stone elements used throughout the entire space. Here, New England’s finest materials shake hands with Boston’s finest professionals.

 

Boston-Themed

To complete the holistic vision of a client-facing Boston branch, the company had one last thing to integrate into the building’s interior: the City itself. Through a series of prominent and easily recognizable images, the City of Boston was personified in the company’s uniform graphics package. SMMA’s interior designers worked closely with a fellow firm to customize a standardized set of framed, color-washed, black and white photographs; the new location was able to maintain a unique identity from its New York roots by its large display of important Boston landmarks and icons, seen throughout the building.

Continuing the Relationship

The new office introduces a beautiful, refreshing, and modern space to the Boston waterfront that showcases the company’s top-tier status as a wealth management corporation to its most important clients.

“It was a multi-phased and fast-paced project that took a lot of collaboration and coordination,” said SMMA Director of Interior Design Marie Fitzgerald. “With the help of the OPM [Leggat McCall Properties] and the contractor [Commodore Builders], our team was able to pay their best attention to the client throughout the entire process. Everyone’s needs were met as seamlessly as possible, and now we have a gorgeous new office space and a great relationship with [the company] to show for it.”